Kolej Öğrencileri kardeşlerimize acil duyuru!
6638 s.k.nun P.K. nin kapatılmasını düzenleyen 29. Md.nin Anayasa'ya aykırılığı nedeniyle AYM'ne götürülmesi talebimiz Ank. iD.Mh.ce reddedilmiştir.
Bu kez, Anayasa'ya aykırılık iddiası yinelenerek Danıştay'a aşağıdaki dilekçeyle temyiz başvurusu yapılmıştır.
Tüm kardeşlerimin de aynı şekilde temyiz etmelerini sağlık veriyoruz.
PKM Y.K.Bşk.
12.02.2016
DANIŞTAY BAŞKANLIĞI’NA
Sunulmak Üzere
ANKARA 1. İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
DOSYA NO : 2015/.....
TEMYİZ EDEN
DAVACI..........
VEKİLLERİ : Av. Muzaffer ÖZBAYRAK-Av. Zafer AY -Adres başlıktaki gibidir.
DAVALI: Emniyet Genel Müdürlüğü – ANKARA
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri Suat YÜREKLİ
T.KONUSU: Temyiz istemimizin sunulmasıdır.
BİLDİRİM TARİHİ:.,,,,,
İSTEM NEDENLERİ :
Yerel Mahkeme tarafından Anayasaya aykırılık iddiamız ciddi bulunmamış ve bu suretle tesis edilen işlemin mevzuata uygun olduğu gerekçesiyle davamız reddedilmiştir.
Bu kararı yasal süresi içerisinde temyiz ediyoruz.
Dava konusu işlemin tesis nedeni 6638 sayılı Yasa’nın 29. maddesidir. Ancak anılan yasal düzenleme açıkça Anayasa’ya aykırı olduğu için öncelikle Anayasa’ya aykırılık iddiasında bulunuyor,bu ciddi iddiamızın nazara alınarak Anayasamızın 152. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapılmasını talep ediyoruz.
ANAYASAYA AYKIRILIK GEREKÇELERİ :
1-İptali istenilen yasal düzenleme Anayasamızın 2,5,38 ve 42. Maddelerine açıkça aykırıdır. Şöyle ki ; Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen hukuk devleti, eylem ve işlemleri hukuka uygun, insan haklarına saygı gösteren, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, Anayasa’ya aykırı durum ve tutumlardan kaçınan, hukuku tüm devlet organlarına egemen kılan, Anayasa ve hukukun üstün kurallarıyla kendini bağlı sayıp yargı denetimine açık olan, yasaların üstünde yasa koyucunun da bozamayacağı temel hukuk ilkeleri ve Anayasa’nın bulunduğu bilincinde olan devlettir. Dolayısıyla Anayasamızın 2. maddesinde vücut bulan hukuk devleti ilkesi gereğince temel hak ve özgürlüklere,özellikle müktesep hak ilkesine aykırı,eğitim hakkını ortadan kaldıran bu yasal düzenleme açıkça hukuk devleti ilkesine aykırıdır.
Müvekkilin hukukî statüsü yasa ile belirlendiğinden bu yasal güvenceye güvenerek geleceğini tasarlamıştır. Bir Polis Koleji öğrencisi olarak kazanılmış hakları, sosyal güvenlik beklentileri ve sosyal durum ve hakları zedelenmiştir.Böyle bir durumun sosyal bir hukuk devletinde olması gereken; istikrar, kazanılmış haklara saygı, hukukî belirlilik ve hukuk güvenliği nitelikleriyle bağdaşmadığı açıktır. Ancak, 6638 sayılı Yasa’nın 29. Maddesi ile Polis Kolejinden mezun olup akabinde Polis Akademisi’nde eğitimine devam edecek ve çok sevdiği polislik mesleği idealine kavuşacak olan müvekkilin tüm beklentileri ortadan kaldırıldığından Anayasa'nın 2 nci maddesinde yer alan "Sosyal Hukuk Devleti İlkesi" açıkça ihlal edilmiştir.
“Hukuki güvenlik ile belirlilik ilkeleri, hukuk devletinin ön koşullarındandır. Kişilerin hukuki güvenliğini sağlamayı amaçlayan hukuki güvenlik ilkesi, hukuk normlarının öngörülebilir olmasını, bireylerin tüm eylem ve işlemlerinde Devlete güven duyabilmesini, Devletin de yasal düzenlemelerinde bu güven duygusunu zedeleyici yöntemlerden kaçınmasını gerekli kılar. Belirlilik ilkesi ise; yasal düzenlemelerin hem kişiler hem de idare yönünden herhangi bir duraksamaya ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır ve uygulanabilir olmasını, ayrıca kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarına karşı koruyucu önlem içermesini ifade etmektedir.”
Kişilerin koşulları kanunla belirlenmiş bir statüye, devlete ve hukukî istikrara güvenerek girmelerinden sonra bu statüde kanunla makul nedeni olmayan ve ölçüsüz biçimde hakları kısıtlayıcı değişiklikler yapılması, hukuk güvenliğine,kazanılmış haklara, haklı beklentiye ve dolayısı ile hukuk devleti ilkesine aykırı düşmektedir. Bu tür düzenlemeleri yapan kanunların, ancak yayınlandıkları tarihten itibaren okula girecekler için uygulanması veya getirdikleri yeni statüye, kazanılmış hakları koruyacak makul, adil ve ölçülü bir geçiş sağlanması gerekir. Bu niteliklere uygun hazırlanmayan 6638 sayılı Kanunun, çıkarılacak bir yönetmelikteki objektif kriterler çerçevesinde uygulanması gerekirken tamamen hukuk anlayışından uzak, sübjektif gerekçelerle tasfiyeye dönüştürülerek uygulanması söz konusu olmuştur.
Kural olarak, yıllar boyunca göreceği eğitimi, çalışacağı ortamı, yeri, gelecek beklentisini yürürlükteki yasa hükümlerine güvenerek düzenleyen kişilerin aradan yıllar geçtikten sonra ortaya çıkan değişikliklerden etkilenmemesi gerekir. Bu nedenle; 6638 sayılı Kanunla, Polis Koleji öğrencilerinin bir anda (eğitimlerinin son senesinde) okul ile ilişikleri kesilerek çok ciddi bir mağduriyet içerisine sokulmuşlardır.
Dolayısıyla yapılan bu düzenleme ile Anayasamızın 5. maddesinde vücut bulan Devletin temel amaç ve görevleri ihlal edilmiştir.
Yine Anayasamızın 42. maddesinde yer alan “ Kimsenin eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamayacağı “ ilkesi 6638 sayılı Yasa’nın 29. maddesi ile açıkça ihlal edilmiştir. Müvekkil dört yıldır eğitim gördüğü kurumdan ,son sınıfı tamamlamak üzere iken ilişiği kesilmiştir. Bu suretle müvekkilin eğitim hakkı engellenmiştir. Her ne kadar müvekkilin başka bir Devlet okuluna nakli sağlanmış ise de bu durum eğitim hakkının engellenmediği anlamına gelmez. Müvekkil parasız yatılı olarak,Türkiye standartlarının çok üzerinde bir eğitim almakta iken bu haktan mahrum bırakılmıştır. Bunun da ötesinde Polis Koleji’nden mezun olması sonrasında Polis Akademisi’ne doğrudan doğruya giriş hakkı var iken bu hak elinden alınmış,bu suretle rütbeli polis ve nihayetinde emniyet müdürü olmak için gerekli olan eğitim hakkı engellenmiştir.
Öte yandan sözkonusu yasal düzenlemenin tesis nedeninin -basına da yansıdığı üzere- Devlete paralel olarak yasadışı bir yapılanma içine giren bir gruba mensup kişilerin tasfiyesi olduğu bilinmektedir. Ancak Anayasa’mızın 38. maddesinde vücut bulan masumiyet karinesine aykırı olarak toptancı bir yaklaşım ile ve “ kurunun yanında yaş da yanar” mantığı ile yapılan bir yasal düzenleme mevcuttur. Hukuk Devletinde olması gereken ; eğer ki bir eğitim kurumunda Devletin varlığını ve birliğini tehdit eden bir yapılanma sözkonusu ise bu yapılanmanın tespit edilerek ilgili kişiler hakkında yasal işlem yapılmasıdır. Bu yapılmayarak eğitim kurumunun tamamen kapatılması o eğitim kurumunda eğitim gören ve konu ile uzaktan yakından ilgisi olmayan kişilerin mağduriyetlerini doğurur ki bu da suç ve cezaların şahsiliği ilkesi ile masumiyet karinesi ilkesine açık aykırılık teşkil edecektir.
Tüm bu nedenlerle ciddi nitelikteki Anayasa’ya aykırılık iddiamızın kabul edilerek Anayasamızın 152. maddesi uyarınca 6638 sayılı Yasa’nın 29. maddesi ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne müracaat edilerek anılan hükmün iptalinin istenilmesini talep ediyoruz.
Sözkonusu yasal düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde davalı idare tarafından tesis edilen ilişik kesme işlemi temelinden çökecek ve açık hukuka aykırılık bu suretle belirlenecektir. Bu nedenle dava dosyamızın Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak müracaatın sonuçlanmasına kadar temyiz talebimizin karara çıkartılmamasını,bu müracaatın sonucunun beklenilmesini talep ediyoruz.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- 04/04/2015 gün ve 29316 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 27/03/2015 gün ve 6638 sayılı Kanunun 29. maddesi Anayasamızın 2, 5, 38 ve 42 maddelerine açıkça aykırı olduğundan, ciddiliği açık Anayasa’ya aykırılık iddiamız kabul edilerek Anayasanın 152. maddesi uyarınca iptali için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunulmasına,davamızın bu başvuru sonuçlanıncaya kadar karara çıkartılmayarak başvuru sonucunun beklenilmesine,
2-Sonuç olarak Ankara 1. İdare Mahkemesi’nin 29.12.2015 gün ve 2015/.....sayılı kararının bozulmasına karar verilmesini saygılarımızla dileriz.
Davacı .............. Vekilleri
Av. Muzaffer ÖZBAYRAK-Av. Zafer AY
3