• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
Videolar
Savunma V

SAVUNMA V
HER SİLAH SAHİBİNE ATIŞ BECERİSİNİ
GELİŞTİRECEK ON ÖNEMLİ BİLGİ

Harika bir atıcı olmak ister misin? Ateş etmek ve vurmak. İster atış yarışmalarında, ister arkadaşlarımızla gittiğimiz piknik alanında eğlenmek amaçlı atışlarda, istere gerçek silahlı çatışmalarda olsun atış becerilerimizi geliştirmek performansımızı arttırmak 10 dikkat edilmesi önemli nokta.
1. Hızlı karar verme,
Ateş etmek ya da ateş etmemek için önemli bir sorun. Ateş etmeye karar vermek, konunun temelini oluşturur, gerçekten de, atış yapmak için bilinçli kararın alınması şartıyla atış yapılmalıdır. Korkma nedenlerinden biri beynimizde sadece geri tepme ve patlamayı susturmaya yönelik algı olmamasıdır. İster bir geri tepme beklentisi olsun, isterse silahın patlama sesi olsun, temelde korkunç bir sorunu tedavi etmek için iki yol vardır: zihinsel ve fiziksel. Psikolojik savaşı kendi üzerinizde yapabilir ve bir silahla ateş ederken karşılaşılan uyaranlara beyninizi basit bir cevapla kandırmaya veya yeni yapıya alıştırmaya çalışabilir veya problemin köküne saldırabilir ve bu fiziksel uyaranları hafifletmeyi deneyebilirsiniz.
Gerçekte her atıcı başarı için tek bir çözüm bulamıyor ve bazı atıcılar karışık bir yaklaşımla başarıya ulaşıyor.
Öldürmek, yasaları bilmek ve çok hızlı hareket edebilmek. Zihinsel reflekslerin temeli buradadır. Çeşitli gerçekçi senaryo tabanlı eğitimler ile atış yapılması, bu beceriyi pekiştirmekte yardımcı olabilir. Atış öncesi belirlenmiş bir taktiksel zihniyetin olması da size çok yardımcı olacaktır.
2. Hızla nişan alma,
A-Önce tehdidin nereden geldiğine bakınız B- Nişan almak için hedefi veya hedefleri hızlı bir şekilde görmemiz gerekir. C-Silahımızın uzun namlulu veya tabanca olması önemli değildir. Bir silahlı çatışma olayındaki başarınız vizyonunuzun bu senaryodaki atışta tehdit yoğunluğu çerçevesinde oluşması gerekir ve bu olgunun özümsenmesi kesinlikle gereklidir. D-Amacınıza ulaşmak için bir hedefe odaklanarak nişan almanız, işaret parmağınızı kullanarak ve hızlı karar vererek atış yapmanız gerekir.
3. Tetiği düzgün çekmek ( tetik baskısı),
Tetiği hareketlendirecek (baskı yapacak) olan parmağınızın silaha yapışmaması gerekir. Baskı artırımı sırasında parmak tetiği önden arkaya doğru düz bir hatla ve sadece parmak kuvvetiyle çekmelidir. Burada kast tetik boşluğunun alınmasından sonra sadece parmak kuvvetinin artan baskısıyla nişan hattını bozmadan silahın ateşlenmesidir. Eli sarsmaktan, hız ve hırsla atış yapmaktan, tetiği tokatlar gibi sağa sola çekiştirmeden veya geri tepmeyi önlemek amacıyla yapacağınız kontrolsüz hareketlerden kaçının.
4. Çoklu Hedef,
Tek bir tehdidin olduğu yerde, önceliğimiz tehdidin yerini tespit ederek acil tehdidi durdurmaktır. Sonra gözlerinizle etrafı tarayın ve bir sonraki tehdide geçin. Gözlerinizle taramayı unutmayın. Gözler, namlu, hedef hattı( nişan hattı) bozulmadan, her hedefi bir tünel veya bir boru içerisinden görüyor gibi 5ile 7 metre mesafeleri arasında önce iki sonra üç hedefi vurmak için pratik yapın. Dikkat ederseniz bütün sokak çatışmaları bu mesafeler çerçevesinde gerçekleşmektedir.
5. Flaş Görüş,
Gözlerin, yakın mesafedeki objelerin görünebilir alan içinde olup olmadığına karar vermesi en önemli özelliğidir. Bir gözünüzü kapatın ve başınızı sağa sola çevirin. Yakın objelerin baş hareketine zıt hareket ettiğine dikkat edin. Aynı zamanda uzakta ki objelere göre daha hareketlidirler. Oldukça parlak aydınlatmalar altında (flaş) göz irisi kapanarak ikincil görme problemini en aza indirir. Zayıf ışık altında ise göz görevini yapabilmek için çok çalışarak irisi büyültür.

6. Silahlı Yürüyüşler,
Tehdit anında ki silahlı yürüyüşlerde adım atılırken ayaklarımızın arasındaki mesafenin iki omzumuz arası kadar olmasına dikkat edilmelidir. Dengemizi koruyarak yürüyüşümüzü yapmamız açısından şarttır. Gece yürüyüş yapılacaksa ayaklarımızı hafifçe yere sürer gibi adım atmalıyız.Önümüzde ki göremediğimiz tehditlerden böylece kurtulmuş oluruz. Silahlı yürüyüşlerde açık arazide isek silahımızın namlusu havaya, kapalı mekanda isek 45 derecelik açıyla yere bakmalıdır.
7. Düşük Işık,
İdeal olarak, karanlık ortamlarda tek elimizle silahımızı taşıtken diğer elimizle duvarları kontrol ederek yürümeliyiz. Gelişen teknolojiler karşısında silahlarınıza uyacak şekilde ışıklar (lazer)takılmalıdır. Ancak atış tekniklerini iyice öğrenmemiş bir kişinin sıhhatlice kullanması söz konusu bile olmaz. Saldırının karanlıkta veya düşük (loş) ışıkta gerçekleşme olasılığına hazırlık yapmak istersek hafif bir tabanca ile ve taşına bilir aydınlatmayla pratik yapılmalıdır. Kapılardan açarak geçme, odalarda gezinme, merdiven çıkma, bahçe yürüyüşleri vs. alıştırmalarında farklı hareketler ve tutuşlar yapılması gerektiğini göreceksiniz.
8.Atılganlık veya saldırganlık,
Atılgan veya saldırgan tavır içerisinde olmanız çatışmanızı size kazandırır ve hayatta yardımcı olabilir. Ancak canavarı kafeste tutun; çatışmayı teşvik etmeye kalkışmayın; çatışmaktan kaçınmak için elinizden gelen her şeyi deneyin. Ama sonunda, agresif olmalısınız. Agresif bir duruş ve agresif bir tutum, silahınızın olumlu fiziksel kontrolünü ve açıkçası durumunuzu korumanıza yardımcı olacaktır. Doğru zihinsel tutumun yanı sıra, daha fazla denge, hız ve hareket kabiliyetine sahip olacaksınız.

9. Hareket,
Silahlı çatışmada (kavgada) ayakta durmak aptalca bir harekettir. Hareketli hedefleri vurmak zordur. Dolayısıyla siz hareketli bir hedef olun. Bebek adımlarıyla başlayın. 6. Ve 7. Açıklamalarda izah etmeğe çalıştığımız şekillerde kendinizi eğitin.
10. Hareketli Hedefleri Vurmak,
Birisi size nişan alıyorsa hedefin uzaklığına bağlı olarak, tehdide / hedefe karşı sizin hareket etmeniz gerekmeyebilir. Siper olabilecek yerlere saklanmanız gerekir. Eğer mesafe çok uzaksa bunun makul bir tehdit olduğun söylenemez. Açık hedef konumunda ateş etmeyin. Belirli bir seviyede fiziksel uygunluğun muhafaza edilmesi daima tavsiye edilmektedir. Olmasını istediğiniz en son şey, vücudunuzun kritik anda sizi kurtarmasıdır. Vücutlarımız birdenbire savaş ya da uçuş moduna girdiğinde aşırı tünel vizyonu nedeniyle azalan el becerileri, hızlı kalp atış hızı, zamanın yavaşlaması, hatta bazı akut hafıza kaybı gibi çeşitli fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Kısaca, vücudunuz otomatik pilotta. Hareketli hedefi vurmak için eğittiğiniz bedeniniz ve beyniniz eğitimini iyi almışsa muhtemelen ne yapacağını biliyor olacaktır.

  
639 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar33.870034.0057
Euro37.641937.7928
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam123
Toplam Ziyaret82781